
Är du nyfiken på fjällvandring och vill lära dig mer? Vill du bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise? Då är det här resan för dig! Det är en kombo av kurs och toppbestigning av sydtoppen på Kebnekaise via Västra leden.
Du kommer bland annat få en introduktion till turplanering och navigering, hur man sätter upp camp och genomför en säker tur. Det här är tur för dig som vill få en introduktion till fjällvandring, eller fördjupa dina kunskaper för en säkrare upplevelse för att göra turer och expeditioner på egen hand.
Denna resa passar både nybörjare och lite mer erfarna.
Datum: 15-18 Augusti 2023 (4 dagar)
Antal deltagare: Minst 4 / Max 12
Start/Slut: Nikkaluokta
Logi: Tält
Pris: 4.950 kr
Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | Packlista | Träningstips | Bildgalleri
Innehåll
Att bestiga Sveriges högsta berg är en dröm för många liksom att kunna göra turer i fjällen på egen hand, på ett säkert och tryggt sätt.
Vi inleder detta äventyr med en online träff där vi går igenom utrustning och planering inför turen.
Du kommer få lära dig att planera en tur, göra en riskanalys, navigering, rutiner kring läger och utrustning, route finding och säkerhetstänk på fjället samt mycket mer. Allt för att du ska få med dig så mycket erfarenhet som möjligt att kunna göra turer på egen hand.
Vår färdledare Emma Svensson, som också är professionell fotograf kommer dokumentera hela äventyret åt dig med fina bilder som blir ett härligt minne från din upplevelse.
Efter bestigningen vandrar vi ut i grupp till Nikkaluokta där resan avslutas.
Färdledare

Emma Svensson
Fotograf & äventyrare. Certifierad fjälledare SFLO och lavintekniker via SVELAV samt hjälpinstruktör i klättring via Svenska Klätterförbundet. UESCA certifierad Endurance Sports Coach. En av grundarna till Topo Travel och arrangör av fotoresor sedan 2007.

Program
Inför resan
Digitalt möte där vi går igenom utrustning och planering. Chans att ställa frågor inför resan och träffa alla deltagare online ett par veckor innan resan. Länk mailas ut en vecka innan.
Dag 1
Vi möts i Nikkaluokta kl 12 där vi börjar vår vandring mot Kebnekaise Fjällstation där vi slår upp vårt camp. För att spara lite på benen tar vi båten över Láddjujávri.
Framme vid vårt camp går vi igenom rutiner för camping och läger, slår upp våra tält och gör i ordning en härlig middag. Vi går igenom dagen och analyserar vår planering, hur väl den stämde med verkligheten för att lära oss om vandringstempo, terräng och distans.
Du tar dig till Nikkaluokta på egen hand. Om du tar bussen Nikkaluoktaexpressen från Kiruna, ankommer du till Nikkaluokta 11.30. Se mer om färdsätt till Nikkaluokta nedan
Vandring: Från Nikkaluokta till Camp 1 ca 15 km + 6 km båt
Dag 2
Idag har vi en möjlig toppdag om vädret ser bättre ut än under dag 3.
Vi ägnar dagen åt utbildning inom navigering, turplanering, säkerhetstänk och gör en riskanalys för toppdagen tillsammans. Det finns gott om tid för frågor och personlig handledning under dagen.
Vandring: –
Dag 3
Idag är det toppförsök på Kebnekaises sydtopp. Vi går med lätt packning efter frukost och lämnar allt vi inte behöver i vårt camp. Det är 10 km och 1600 höjdmeter till toppen härifrån. Räkna med ca 12 timmar i lugnt tempo. Vi kommer ta pauser regelbundet för att alla ska orka med. Efter toppförsöket går vi tillbaks till vårt camp för en välförtjänt middag och vila.
Under dagen fokuserar vi på den mentala biten av en expedition. Vi lär oss trick för att hålla motivationen uppe när det är tufft och hur vi ska lägga upp en toppbestigning på bästa sätt.
Vandring inkl klättring: 20 km + 1600 höjdmeter
Dag 4
Dags att resa hem och efter frukost packar vi ihop vårt camp och vandrar tillsammans från Kebnekaise Fjällstation till Nikkaluokta. Precis som på vandringen första dagen så tar vi båten över Laddjujávri. På eftermiddagen går bussen från Nikkaluokta 16.45 och ankommer till Kiruna kl 18.00 så du hinner med nattåget hem.
Vandring: ca 13 km + 6 km båt
Observera att programmet kan komma att anpassas pga väder och förhållanden.

Förkunskaper
Du behöver inga tidigare kunskaper eller erfarenhet inom fjällvandring men det är bra om du har kondition att gå 6 timmar på en dag med packning flera dagar i rad. För att göra denna resa med oss behöver du vara minst 18 år – eller 16 år i målsmans sällskap.
Om du vill få hjälp med träningsupplägg och coaching inför resan så erbjuder vi den servicen från 2023.
Hör av dig till oss om du behöver mer info: info@topotravel.se

Information
Följande ingår
- Fyra dagars upplevelse tillsammans med fjälledare Emma Svensson
- Expedition till Kebnekaise inkl kurs inom fjällvandring
- Online träff inför resan med kursmoment, genomgång av utrustning och möjlighet att ställa frågor
- Dokumentation av professionell fotograf och bilder från äventyret
- Båtresan tur och retur över Laddjujávri
Följande ingår inte
- Resa till och från Nikkaluokta
- Reseförsäkring
- Egen utrustning
- Mat och dryck
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här
Topo Travel AB innehar resegaranti hos Kammarkollegiet.

Bra att veta
Vi vandrar på leder som är emellanåt något ojämna med mindre stenblock. Vi campar utanför civilisationen vilket kan medföra risker som gör att räddning kan vara svårare vid olycka eller skada.
Beroende på mobilabonnemang kommer det finnas täckning emellanåt. Vår ledare har alltid med sig nödsändare och första hjälpen kit samt är utbildad i omhändertagande i vildmark. Vi gör också en utförlig riskanalys inför varje resa.
Att ta sig till Nikkaluokta: Tåg till Kiruna tågstation varifrån bussen Nikkaluoktaexpressen går på tider anpassade efter tågen. Parkeringsplatser finns vid Nikkaluokta om du kommer i egen bil. Vill du vara ute i god tid finns det boende i Nikkaluokta eller så kan du tälta i närheten.
Klimatpåverkan för din resa
Med tåg Stockholm – Kiruna tur och retur 5 kg Co2
Med flyg Stockholm – Kiruna tur och retur 396 kg Co2
Med bil Stockholm – Kiruna tur och retur medelstor bensinbil 672 kg Co2
Vi klimatkompenserar om din resa om du väljer att resa med tåg. Om du väljer annat sätt att resa vill vi uppmuntra dig att göra din egen klimatkompensation ex på Vi Skogen.

Packlista
- Kängor
- Varm mössa
- Underställ, tröja och byxor (syntet eller ull, ej bomull)
- Tunnare fleecetröja
- Tjockare fleecetröja eller tunn dunjacka
- Vind- och vattentät jacka (helst skaljacka utan foder)
- Vind- och vattentäta byxor (helst skalbyxor utan foder)
- Tjocka handskar
- Tunna handskar
- Solglasögon
- Ryggsäck, cirka 50-75 L
- Vätskeblåsa, vattenflaska eller annat vätskesystem
- Solkräm
- Stavar (teleskop som kan fällas ihop och fästas på ryggsäck)
- Solhatt eller keps
- Sockar, två par
- Underkläder
- Näsduk / buff
- Mat och snacks
- Tält (kan delas i gruppen om man vill, finns också att låna vid behov)
- Sovsäck
- Liggunderlag (gärna både cellplast och uppblåsbart)
- Kök / jetboil för att koka vatten / laga mat (kan delas i gruppen, finns att låna vid behov)
- Bränsle till kök
- Ev ihopfällbar tallrik
- Mugg
- Sked och kniv
- Tändare
- Pannlampa
- Personliga hygien artiklar
- Personligt första hjälpen kit (Skavsårsplåster, värktabletter etc)
- Liten handduk (eller hyr en på fjällstationen för dusch sista dagen)
- Soppåse
Träningstips
Träna gärna genom att gå längre turer i lugnt tempo. Vi kommer vara ute i ca 12 timmar under den längsta dagen, så det är bra att ha övat på det innan. Försök även att få in backträning (gärna med ryggsäck) så att du tränar upp de muskler som kommer arbeta hårdast upp – och ner – för berget.
Om du vill få personlig coachning eller träningsprogram innan expeditionen är det en tjänst vi lanserar i början av 2023.
Bildgalleri






