15-19 februari 2023: Introduktionskurs till Vinterturer i fjällen – med Linda Åkerberg och Eva Söderström

Är du nyfiken på att upptäcka fjällen vintertid? Att få uppleva vidderna när snön ligger gnistrande, temperaturerna kryper nedåt, norrskenet dansar på himlen och sovsäcken är extra mysig att krypa ner i? Även om grunderna i mångt och mycket är desamma som vid sommarvandring, är det mycket att tänka för att turen ska vara säker. Därför har vi satt samman denna introduktionskurs till vinterfjällturer!

Under 4 dagar ger vi oss ut på tur i omgivningarna kring Storlien där får du lära du dig om hur livet på vinterfjället fungerar i praktiken. Innan turen har vi två digitala träffar där vi går igenom det du behöver veta, samt hur du ska förbereda dig. Väl på plats inleder vi med en dag teori där vi går igenom de sista detaljerna inför turen innan vi ger oss ut på fjället.

Datum: 15-19 februari 2023 (5 dagar, varav 4 på fjället)
Antal deltagare: minst 4 / max 12
Start: 11.00 onsdag 15 februari, Storlien
Logi: 1 natt på Storliens fjällgård (ingår) + 3 nätter i eget tält
Pris: 7.950 kr


Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | PacklistaTräningstips | Bildgalleri

Innehåll

Det här är turen för dig som är nyfiken på att upptäcka vad fjällen har att erbjuda även under årets kallare månader och som vill få en introduktion till vinterturer eller fördjupa dina kunskaper för en säkrare fjällfärdsel på egen hand vintertid.

Under dagarna på fjället ligger fokus på att lära oss om de extrema förhållanden som råder på vinterfjället, hur vi ska ta oss an dem på bästa sätt och att arbeta in rutinerna (vilket är än viktigare under vintern). Vi tar oss därför korta sträckor (5-10 km/dag) och går i ett lugnt tempo. Vi tar oss fram på turskidor och det är valfritt om du vill gå med ryggsäck eller pulka. Under dagarna går vi igenom teoretiska såväl som praktiska moment. Du lär dig om hur du planerar en tur och gör en riskanalys, hur du läser vädret, navigerar när allt är täckt av snö, vilka rutiner du kan sätta upp för att underlätta lägerlivet och mycket, mycket annat.

Innan turen har vi två digitala träffar där vi går igenom vår tur. Här ligger mycket fokus på packning och det du behöver ha med dig för att turen ska vara säker. Det första tillfället är i januari, så att du har tid på dig att ev komplettera din packning och den andra är några dagar innan turen då vi reder ut de sista frågetecknen. Under träffarna kommer vi även gå igenom detaljer i vår turplanering. Du blir även inbjuden till en facebookgrupp där det finns möjlighet att diskutera med de andra deltagarna inför turen.

Väl på plats inleder vi med en dag teori där vi går igenom de sista detaljerna inför turen innan vi ger oss ut på fjället. Denna första kväll bor vi bekvämt i flerbäddsrum på Storliens Fjällgård och väl ute på tur bor vi i egna tält.

Under våra två digitala introduktionsmöten och dagar i Storlien får du bland annat lära dig om:
 • Utrustning & Kläder
 • Att välja skidor
 • Packsystem – Pulka eller ryggsäck
 • Sovsystem – Hur skiljer det sig från sommarturen
 • Mat & kök på vintern
 • Hur du löser vatten
 • Lägerliv & rutiner – Hur du bör tänka vid val av tältplats och hur du kan sätta upp ett läger som klarar hårda väderomslag
 • Hygien på vintern
 • Första hjälpen och hypotermi
 • Lavinsäkerhet
 • Skidteknik
 • Att bygga nödbivack
 • Turplanering & riskanalys
 • Fjällräddning & säkerhet
 • Navigering med karta & kompass, både på & utanför lederna
 • Samisk kultur & historia

Färdledare

Linda Åkerberg

Äventyrare och fotograf. Driver hemsidan Wilderness Stories och är författare till boken Expedition Sverige. Utsågs till Årets äventyrare 2019.

Fjälledare helår (SFLO Mountain leader), Wilderness First Responder (NOLS). Har även studerat nordsamiska och samisk andlighet och tro på universitetsnivå.

instagramegen hemsida


Eva Söderström

Äventyrare, guide, utbildare och inspiratör.

Fjälledare helår (SFLO) Mountain leader), samt godkänd utbildare av nya fjälledare genom Svenska fjällklubben. Wilderness Medicine instruktör (NOLS) och undervisar även HLR och första hjälpen.

instagram


Program

Januari 2023

Digitalt möte som inleds med en introduktion och presentationsrunda. Temat för detta mötet är utrustning och kläder. Vi går igenom vad vi behöver ha med oss och vad du ska tänka på när du väljer din utrustning. Givetvis kan du även ställa frågor under mötet.

Datumet för mötet meddelas veckan innan och länk till mötet mailas ut samma dag. Föreläsningen spelas in och finns att tillgå online för kursens deltagare fram till turen.

Februari 2023

Digitalt möte där vi går igenom vår planerade tur och hur vi planerat utefter rådande förutsättningar. Vi går även igenom eventuella frågetecken som uppstått längs vägen.

Datumet för mötet meddelas veckan innan och länk till mötet mailas ut samma dag. Föreläsningen spelas in och finns att tillgå online för kursens deltagare fram till turen.

Dag 1, 15 februari

Vi samlas kl 11 på Storliens Fjällgård där vi hälsar välkomna och inleder med kort presentation. Därefter går vi ut för lunch där vi även passar på att testa våra kök. Vi gör en kortare tur varvat med teori. På eftermiddagen går vi igenom de sista detaljerna inför turen, kollar av väderprognoser och tar fram en mer detaljerad plan för de kommande dagarna på fjället. Därefter går vi igenom vår packning och packar det sista. Vi avlutar kvällen med middag tillsammans på Flammans skafferi (ingår)

Boende på Storliens Fjällgård (inkl. lakan och slutstäd) 15-16 februari ingår.

Du tar dig till Storlien på egen hand. Kommer du med nattåget möter vi upp på perrongen och hjälper till med transport till Fjällgården.
Se mer om färdsätt till Storlien nedan

Dag 2 -5, 16-19 februari

Vi utgår från Storlien och rör oss ca 5-10km/dag i lugnt tempo och tar flera pauser för övningar och genomgångar av de olika momenten. Vi har avsatt gott om tid, både under turen och i lägret för att vi ska kunna praktisera och ta in våra nya kunskaper – och umgås såklart! Då rutiner är mycket viktigt på vintern ser vi till att ha gott om tid att få arbeta in dessa också. Våra erfarna fjällledare Linda Åkerberg och Eva Söderström vägleder dig både i terrängen och i olika övningar, samt delar med sig av sina bästa tips för en lyckad tur.

Vi planerar vår rutt efter rådande förhållanden, så som väder, vind, nederbörd, temperaturer och renskötsel i området. Vi kommer att röra oss både utefter markerade leder och i oledad terräng. Vi förflyttar oss på turskidor, sover i egna tält och använder egen utrustning. Det är valfritt om du vill packa i ryggsäck eller i pulka (Vi kan hjälpa dig att hitta rätt om du behöver låna/hyra utrustning).

På söndagen, 19 februari, tar vi oss tillbaka till Storlien i god tid för att du ska hinna med kvällståget 15.25 (som är i Stockholm 23.55)

Observera att programmet kan komma att anpassas pga väderförhållanden.

Förkunskaper

Turen passar dig som är van fjällvandrare, men som är nyfiken på att upptäcka fjällen även vintertid. Du har god vana att tälta och har sedan tidigare invanda rutiner från olika vandringar. Du behöver inte ha erfarenhet av vinterfjäll sedan tidigare. Du behöver inte vara en hejare på skidåkning, men vi vill att du ska känna dig bekväm med att åka.

Du behöver vara vid medelgod fysisk kondition och klara av att gå med ryggsäck 6 timmar/dag i terräng.

Vi rekommenderar att du testar att sova ute några nätter innan resan för att testa både dig själv och din utrustning, samt att du går in dina pjäxor.

För att göra denna resa med oss behöver du vara minst 18 år.

Innan avresa kommer du få en hälsodeklaration att fylla i, vilken vi också kompletterar med ett personligt samtal per telefon.

Hör av dej till oss om du behöver mer info: info@topotravel.se

Bokningsvillkor

I priset 7.950 kr ingår
 • Fyra dagars upplevelse tillsammans med färdledare Linda Åkerberg och Eva Söderström
 • Föreläsningar i ovan nämnda ämnen
 • Två digitala träffar innan turen
 • Boende Storliens fjällgård, 15-16 februari, inkl lakan & slutstäd
 • Transport mellan tågstationen i Storlien och Fjällgården
 • Middag på Flammans skafferi, inkl transport
 • Lån av kompass
 • Gemensam facebookgrupp
 • Medlemskap i Klubb Topo där du kan hålla kontakt med dina reskamrater, får förtur till kommande resor samt andra fördelaktiga erbjudanden
 • Klimatkompensation för dig som reser med tåg
Ingår inte
 • Resa till och från Storlien
 • Reseförsäkring
 • Egen utrustning
 • Mat och dryck
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här

Praktisk info

Natten innan turen (15-16 februari) ingår en natt på Storilens fjällgård. I Storlien finns Storliens Fjellhandel med bla coop, apotek och sporthandel. Storliens fjällgård ligger 3,6 km från stationen och ca 3 km från Fjellhandeln.

Under turen rör vi oss inom en radie av ca 25 km runt Storlien. Vi är är i noga med att inte lämna några spår efter oss och vara måna om naturen. Mobiltäckningen kommer och går, men är inget att räkna med. Då vädret kan ändras snabbt i fjällen, trots en tillsynes stabil prognos, se till att ha med dig kläder för alla väder och gärna extra ombyte.

Du ansvarar för din egen utrustning och sover i eget tält. Om du vill gå med pulka eller ryggsäck är valfritt. Hör med oss om du behöver hyra, så hjälper vi dig att hitta rätt. Tänk på att testa din utrustning ordentligt innan turen.

Februari kan vara en kall månad, men med rådande klimat kan det också vara varmt. Det är därför omöjligt att svara på vilken temperatur det kommer att vara, men var förberedd på att det kan bli kallare än -20° och se därför till att vara utrustad för detta. Vi går igenom vad du behöver tänka på vid vårt första digitala möte.

Du tar själv med dig den mat du vill äta under turen. Vi smälter snö till vatten, vilket innebär att du bör ta med dig någon form av vätskeersättning (typ resorb) för att få i dig de mineraler och salter du behöver.

Att ta sig till Storlien: Du tar dig själv till och från Storlien. I Storlien centrum finns tågstation dit det går nattåg bla från Stockholm. Vi hämtar dig som kommer med nattåget som anländer 9.16 den 15e februari. För övriga tider rekommenderar vi egen taxi som måste bokas någon dag innan ankomst på telefon: 0647-70477 (Wänseth Buss AB).
Söndagen 19 februari är vi tillbaka i tid för att du ska hinna med 15.25 tåget mot Stockholm.

Kommer du med egen bil följer du E14 mot Storlien och drygt 3 km söderut svänger du av till Fjällgården som ligger här.

Länstrafiken i Jämtland kör även bussar till Storlien.

Beräknad klimatpåverkan enligt EcoTree:

Tåg, Stockholm – Storlien och retur: 3-8 kg CO2e
Flyg Stockholm – Åre tur och retur: 284 kg CO2e
Bensindriven medelstor bil 1 person, Stockholm – Storlien tur och retur: 366 kg CO2e

Topo Travel klimatkompenserat för alla resenärer som åker till Storlien med tåg. Föredrar du att resa på annat sätt rekommenderar vi att klimatkompensera via tex Vi skogen.

Obligatorisk Packlista

Nedan finner du den del av packningen som är obligatorisk. Vi kommer att går igenom hela packlista vid vårt första digitala möte. Behöver du hjälp med att låna/hyra utrustning, hör av dig till info@topotravel.se

 • Ryggsäck 65L+ eller Pulka
 • Turskidor med stålkant + stighudar. Stavar och pjäxor
 • Spade
 • 4-säsongstält avsett för nordisk fjällmiljö
 • Sovsäck (med en komforttemperatur kring -20°, alternativt dubbla sovsäckar) och sovsäcksliner
 • 2 Liggunderlag, med rekommenderat r-värde
 • Kläder: Underställ, mellanlager, förstärkningsplagg och skalkläder. Extra ombyte
 • Handskar och mössa
 • Personligt första hjälpen kit (skavsårsplåster, tejp, linda, egna mediciner etc)
 • Hygienartiklar
 • Solglasögon & solkräm
 • Reparationskit
 • Pannlampa & extra batterier
 • Kök, bränsle, kokkärl, kåsa, bestick
 • Mat & snacks
 • Karta (skala 1:50 000) & kompass (kompass finns att låna)

Bildgalleri

BOKA NU

FRÅGOR?

FLER RESOR

VARFÖR RESA MED OSS?

Certifierade guider

Alla våra resor och kurser leds av guider som är utbildade och certifierade enligt branchstandard. Självklart har alla även första hjälpen utbildning. På internationella resor arbetar vi med lokala guider, men har även med svenska ledare.

Upplevelser och kunskaper

Vi vill inte bara erbjuda trygga resor och upplevelser. På Topo Travel har vi som mål att varje resa ska få dig att utvecklas med nya kunskaper inför kommande äventyr på egen hand.

Community

När du bokar din resa med oss blir du automatiskt med Klubb Topo där du får förtur till våra kommande resor, rabatter från våra samarbetspartners m.m

Res klimatsmart

Vi tänker noga igenom våra resmål och vår policy är att majoriteten av våra resor ska gå att nå med tåg. I de enstaka fall flygresor är det enda alternativet klimatkompenserar vi givetvis. Utöver detta ser vi till att dessa resor är extra långa för att få ut det mesta av vårt besök. Vid bergsbestigningar har vi flera extra dagar för att optimera dina chanser att nå toppen.

I våra resebeskrivningar finns förslag på transportsätt och beräknat CO₂e-utsläpp. Vi klimatkompenserar även för din resa om du väljer att resa enligt vårt reseförslag.

Vi jobbar för en hållbar turism

Vi vill att de platser vi besöker ska kunna växa av turismen och därför samarbetar vi med lokala verksamheter för att stödja den lokala ekonomin.

Vi värnar om miljö och kultur

För att lämna minimalt med fotspår i de miljöer vi rör oss har vi en kontinuerlig kontakt med lokala naturskyddsmyndigheter och andra aktörer i området. Våra resor i fjällmiljö sker i samråd med länstyrelsen och berörda samebyar.

Resegaranti

Vår anmälan om resegaranti är inskickad till Kammarkollegiet.