2 – 7 juli 2023: Vandring & Fjällkurs, Hemavan – Ammarnäs, med Linda Åkerberg

Drömmer du om att fjällvandra? Följ med på en 6-dagars introduktionskurs i fjällvandring längs Kungsledens sydligaste etapp mellan Hemavan och Ammarnäs! Upplev Vindelfjällens varierande natur med allt från fjällbjörkskog och kalfjäll, myrlandskap och u-dalar, fjällhedar och mycket annat. Allt detta samtidigt som du lär dig om livet på fjället av vår erfarna fjälledare, äventyraren Linda Åkerberg.

Under dagarna tar vi oss fram i ett lugnt tempo samtidigt som du får ta del av såväl teoretiska som praktiska moment. Du lär dig om hur du planerar en tur och gör en riskanalys, hur du kan använda dig av kartan och kompassen, vilka rutiner du kan sätta upp för att underlätta lägerlivet och mycket, mycket annat. En tur för dig som vill få en introduktion till fjällvandring, eller fördjupa dina kunskaper för en säkrare fjällfärdsel på egen hand.

Datum: 2 – 7 juli 2023 (6 dgr)
Antal deltagare: minst 4 / max 12
Start: Hemavan
Mål: Ammarnäs
Logi: Hemavans fjällcenter 1 natt (ingår) + boende i eget tält (5 nätter)
Pris: 5.850 kr


Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | PacklistaTräningstips | Bildgalleri

Innehåll

Vi utgår från Hemavan och tar oss under 6 dagar de 78 kilometrarna längs Kungsleden sydligaste etapp till Ammarnäs. Dagsetapperna blir ca 13 km i snitt, men vissa dagar kommer bli längre och andra kortare. Allt beroende på väder, terräng och grupp. Färdledare för turen är äventyraren Linda Åkerberg (bla utsedd till Årets Äventyrare 2019 och författare till boken Expedition Sverige). Linda vägleder dig både i terrängen och i olika övningar, samt delar med sig av sina bästa tips för en lyckad vandring.

Vi planerar vår rutt efter rådande förhållanden, så som väder, vind, temperaturer och renskötsel i området. Vi rör oss längs med Kungsledens markerade leder och sover i egna tält och använder egen utrustning. Vi väljer tältplats utefter förhållanden och i de fall vi väljer att tälta vid STF Fjällstugor ingår serviceavgift i priset. (I de fall vi tältar vid fjällstugorna går det också bra att betala mellanskillnaden för att i mån av plats sova i stugan)

Innan vår tur har vi två digitala träffar där vi kommer att prata träning, utrustning och kläder, samt gå igenom det du behöver veta för inför vår tur så att du kan förbereda dig på bästa sätt! Om du saknar utrustning kan vi hjälpa dig med tips på uthyrning. Vi har också en begränsad mängd utrustning till utlån.

Under våra två digitala introduktionsmöten och fyra dagar i Abiskofjällen får du bland annat lära dig om:
 • Utrustning & Kläder
 • Turplanering & riskanalys
 • Mat på fjället
 • Vatten & vattenrening
 • Navigering
 • Grunderna i karta & kompass
 • Lägerliv & rutiner
 • Vadning
 • Leave No Trace
 • Regler i fjällen
 • Första hjälpen
 • Fjällräddning & säkerhet
 • Samisk kultur & historia
 • Fjällflora
 • Hur du tränar inför en fjällvandring

Färdledare

Linda Åkerberg

Äventyrare och fotograf. Driver hemsidan Wilderness Stories och är författare till boken Expedition Sverige. Utsågs till Årets äventyrare 2019.

Fjälledare helår (SFLO Mountain leader) och Wilderness First Responder / NOLS. Har även studerat Nordsamiska och Samisk kultur, andlighet och tro på universitetet.

instagramegen hemsida


Program

Maj 2023

Digitalt möte som inleds med en introduktion och presentationsrunda. Temat för detta mötet är utrustning och kläder. Vi går igenom vad vi behöver ha med oss och vad du ska tänka på när du väljer din utrustning. Vi avslutar med att prata träning och hur du fysiskt kan förbereda dig inför turen. Givetvis kan du även ställa frågor under mötet.

Länk till mötet mailas ut. Föreläsningen spelas in och finns att tillgå online för kursens deltagare fram till turen.

Juni 2023

Digitalt möte där vi går igenom vår tur mer i detalj. Passa på och ställ alla de frågor som dykt upp sen första mötet. med chans att ställa frågor inför resan.

Länk mailas ut. Föreläsningen spelas in och finns att tillgå online för kursens deltagare fram till turen.

Vandring, 2 – 7 juli 2023

Vi samlas kl 9.00 mån 2 juli vid sept vid Hemavans Fjällcenter. Om du planerat ta buss till Hemavan behöver du anlända dagen innan. Boende på Hemavans Fjällcenter (inkl lakan och slutstäd) 1-2 juli ingår därför i priset. Du tar dig till Hemavan och från Ammarnäs på egen hand. Se mer om färdsätt nedan.

Vi vandrar i snitt 13 km per dag och lägger upp vår rutt efter rådande väderförhållanden (observera att vi kan gå upp till 20 km någon av dagarna). Längs vägen och i vårt camp kommer vi också avsätta tid för övningar och genomgångar av de olika momenten. Vi har avsatt gott om tid, både under vandringen och i lägret för att vi ska kunna praktisera och ta in våra nya kunskaper – och umgås såklart!

Vår sista dag, är vår ambition att ta oss ner till Ammarnäs för att hinna med bussen därifrån. Detta kan betyda att vi behöver göra en tidig start. Tiderna för sommartrafiken är för tillfället inte släppta och därför kan vi inte garantera att detta är möjligt (Dock brukar det gå två bussar/dag så förhoppningsvis hinner vi med både buss, lunch och ett besök på Ammarnäs Naturum).

Observera att programmet kan komma att anpassas pga väderförhållanden.

Förkunskaper

Turen passar dig som är nyfiken på att fjällvandra, men vill ha lite mer kött på benen innan du ger dig ut på egen hand. Du behöver inte ha erfarenhet av fjällvandring sedan tidigare, men då dagarna kan bli långa vill vi att du i alla fall testat på låglandsvandring tidigare (dagsturer är okej).

Vi rekommenderar dock att du testar att sova ute några nätter innan resan för att testa både dig själv och din utrustning, samt att du går in dina kängor.

Du behöver vara vid medelgod fysisk kondition och klara av att gå med ryggsäck upp till 20 km (8 timmar/dag) i terräng.

För att göra denna resa med oss behöver du vara minst 18 år eller delta i målsmans sällskap.

Innan avresa kommer du få en hälsodeklaration att fylla i, vilken vi också kompletterar med ett personligt samtal per telefon.

Hör av dej till oss om du behöver mer info: info@topotravel.se

Bokningsvillkor

I priset 5.850 kr ingår
 • Sex dagars upplevelse tillsammans med färdledare Linda Åkerberg
 • Boende i flerbäddsrum på Hemavan fjällcenter 1 natt, 1-2 juli (inkl. lakan och slutstäd)
 • Två stycken digitala träffar med föreläsningar innan resan
 • Föreläsningar/kurser i ovan nämnda ämnen
 • Lån av kompass
 • Serviceavgift vid boende i tält vid STF-fjällstuga
Ingår inte
 • Resa till och från Hemavan / Ammarnäs
 • Frukost på Hemavan fjällcenter
 • Reseförsäkring
 • Egen utrustning
 • Mat och dryck
 • Boende i STF-stuga (om du önskar sova inne istället för i tält de nätter vi ev campar vid stugorna, går detta i mån av plats att köpa till. Du står då för mellanskillnaden. Vi kommer dock inte att tälta vid stugor varje natt)
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här
Topo Travel AB innehar resegaranti hos Kammarkollegiet.

Praktisk info

Natten innan vandringen (1-2 juli) ingår en natt i flerbäddsrum på Hemavans Fjällcenter. Lakan och slutstäd ingår, men vi vill att du lämnar rummet i fint skick. På gångavstånd finns en större matbutik, Fjällboden/ica nära om du behöver komplettera din packning innan avfärd. I Hemavan finns också några restauranger. När vi kommer fram till Ammarnäs finns även mataffären Ammarnäs livs, restauranger samt boende om du inte fått nog av fjällen.

Under vandringen rör vi oss delvis inom Vindelfjällens naturreservat, men oavsett är vi noga med att inte lämna några spår efter oss och måna om naturen. Mobiltäckningen kommer och går, men är inget att räkna med. Då vädret kan ändras snabbt i fjällen, trots en tillsynes stabil prognos, se till att ha med dig kläder för alla väder och gärna extra ombyte.

Även om sommaren är i full gång i södra Sverige i juli, kan det fortfarande vara kyligt i norr. Se till att ha en sovsäck med en komforttemperatur på minst 0°. Snö kan ligga kvar på fjället, men framförallt kan det vara väldigt blött såhär tidigt på sommaren. Vi vill därför att du har kängor som klarar att gå igenom vatten och lera, då risken är stor att vi kommer stöta på detta. Du behöver även ha ett par skor som du kan vada i. Detta kan vara ett par sandaler, men viktigt är att de sitter fast på foten (alltså inga flipflops)

Som bekant kan det även vara gott om mygg i fjällen (även om vi håller tummarna för att de väntar med att kläckas till efter vår tur). Se till att ha med myggmedel och gärna ett nät att ha över ansiktet. Glöm heller inte att ta med dig solkräm och solglasögon.

Då vi färdas strax under polcirkeln innebär det att vi inte kommer att ha midnattssol – men det är ändå ljust dygnet runt. Om du vet med dig att du kan ha svårt att sova kan en ögonmask vara värt att ta med sig. Likaså öronproppar, inte minst till resan upp.

Du tar själv med dig den mat du vill äta under turen. I vissa av stugorna vi passerar finns enklare butik, men inte alla. Vatten går att ta direkt från naturen och behöver i regel inte renas, men vill du vara hundra procent säker kan du koka vattnet innan du dricker det, alternativt ta med ett vattenfilter.

Då sommarens buss/tåg tider ej är släppta än kan vi inte garantera att vi hinner med bussen från Ammarnäs den 7 juli. Med tanke på tidigare tidtabeller är det dock möjligt att hinna med en tidig start. Skulle så inte vara fallet finns boende i Ammarnäs (ingår ej) eller så kan vi tillsammans ta oss dit där det finns möjlighet att tälta.

Eftersom turen inte är en rundtur går det inte att lämna bagage i Hemavan.

Att ta sig till Hemavan

Till Hemavan tar du dig lättast med buss. Bussar går från både från Umeå (direkt) och Östersund (byte) via bla Storuman. Till Umeå går bla nattåg går från Stockholm. Då vi börjar kl 9 den 2 juli behöver du vara i Hemavan redan dagen innan, den 1 juli. Boende i flerbäddsrum på Hemavans Fjällcenter ingår i priset.

Observera att turen inte är en rundtur, vilket innebär att vi inte kommer tillbaka till Hemavan efter vandringen. Du behöver själv ta dig tillbaka om du väljer att ta egen bil.

Att ta sig från Ammarnäs

Från Ammarnäs tar du dig också lättast med buss med byte i Sorsele och därefter i Storuman mot Östersund eller Umeå.

Biljetter går att boka hela vägen via sj.se

Beräknad klimatpåverkan enligt EcoTree:
Tåg + buss, Stockholm – Hemavan: 4 + 10 kg CO2e

Buss + tåg, Ammarnäs – Stockholm: 10 + 4 kg CO2e
Bil Stockholm – Hemavan (bensindriven medelstor bil, 1 person): 244 kg CO2e
Flyg Stockholm – Hemavan: 348 kg CO2e

Topo Travel klimatkompenserat för alla resenärer som åker med tåg+buss. Föredrar du att resa på annat sätt rekommenderar vi att klimatkompensera via tex Vi skogen.

Packlista

 • Vandringsryggsäck
 • Vandringsstavar
 • Kängor med möjlighet att gå genom vatten
 • Vadskor
 • Tält avsett för nordisk fjällmiljö
 • Sovsäck (med en komforttemperatur kring 0°)
 • Liggunderlag
 • Kläder: Underställ, mellanlager, förstärkningsplagg och regnkläder. Extra ombyte
 • Handskar och mössa
 • Personligt första hjälpen kit (skavsårsplåster, tejp, linda, egna mediciner etc)
 • Hygienartiklar
 • Solglasögon & solkräm
 • Pannlampa
 • Mat & snacks
 • Kök, bränsle, kokkärl, kåsa, bestick
 • Karta & kompass (kompass finns att låna)

Observera att denna lista ej är komplett. Vi går igenom packlistan vid vårt första digitala möte. Behöver du hjälp med att låna/hyra utrustning, hör av dig till info@topotravel.se

Bildgalleri

BOKA NU

Vi har för tillfället problem med vårt bokningsformulär. För att boka: Vänligen maila nedanstående uppgifter till:

info@topotravel.se

 • För- & Efternamn
 • Personnummer
 • E-post
 • Adress
 • Telefonnummer
 • Ev meddelande
 • Bekräfta att du läst våra bokningsvillkor

FRÅGOR?

FLER RESOR

VARFÖR RESA MED OSS?

Certifierade guider

Alla våra resor och kurser leds av guider som är utbildade och certifierade enligt branchstandard. Självklart har alla även första hjälpen utbildning. På internationella resor arbetar vi med lokala guider, men har även med svenska ledare.

Upplevelser och kunskaper

Vi vill inte bara erbjuda trygga resor och upplevelser. På Topo Travel har vi som mål att varje resa ska få dig att utvecklas med nya kunskaper inför kommande äventyr på egen hand.

Community

När du bokar din resa med oss blir du automatiskt med Klubb Topo där du får förtur till våra kommande resor, rabatter från våra samarbetspartners m.m

Res klimatsmart

Vi tänker noga igenom våra resmål och vår policy är att majoriteten av våra resor ska gå att nå med tåg. I de enstaka fall flygresor är det enda alternativet klimatkompenserar vi givetvis. Utöver detta ser vi till att dessa resor är extra långa för att få ut det mesta av vårt besök. Vid bergsbestigningar har vi flera extra dagar för att optimera dina chanser att nå toppen.

I våra resebeskrivningar finns förslag på transportsätt och beräknat CO₂e-utsläpp. Vi klimatkompenserar även för din resa om du väljer att resa enligt vårt reseförslag.

Vi jobbar för en hållbar turism

Vi vill att de platser vi besöker ska kunna växa av turismen och därför samarbetar vi med lokala verksamheter för att stödja den lokala ekonomin.

Vi värnar om miljö och kultur

För att lämna minimalt med fotspår i de miljöer vi rör oss har vi en kontinuerlig kontakt med lokala naturskyddsmyndigheter och andra aktörer i området. Våra resor i fjällmiljö sker i samråd med länstyrelsen och berörda samebyar.

Resegaranti

Vår anmälan om resegaranti är inskickad till Kammarkollegiet.