1 – 13 september 2023: Vandra på Grönland. Arctic Circle Trail med Linda Åkerberg & Eva Söderström

Följ med till världens största ö, Grönland och vandra en av de äldsta vandringslederna norr om Polcirkeln: Arctic Circle Trail. Leden är en av de mest isolerade i världen där det inte finns någon mobiltäckning överhuvudtaget, inget att köpa längs vägen och inte särskilt många människor att möta. Under 10 dagar vandrar vi de dryga 16 milen från Kangerlussuaq vid inlandsisens kant, till sjömansstaden Sisimiut vid kusten. Du bär själv med dig tält och det du behöver under turen. Resan passar dig som vill tänja lite på gränserna men ändå med tryggt sällskap.

Datum: 1-13 september 2023 (13 dgr)
Antal deltagare: minst 5 / max 12
Start: Kangerlussuaq
Mål: Sisimiut
Logi: Eget tält under vandring (9 nätter). Boende 1 natt i Kangerlussuaq innan vandringen, samt 2 nätter i Sisimiut efter vandringen ingår.
Pris: 19.550 kr


Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | PacklistaTräningstips | Bildgalleri

Innehåll

Detta är en vandringsresa där vi vandrar Arctic Circle Trail som är en av de mest isolerade lederna i världen där det inte finns någon mobiltäckning överhuvudtaget, inget att köpa längs vägen och inte särskilt många människor att möta.

Leden är dryga 16 mil lång och börjar i Kangerlussuaq och slutar vid sjömansstaden Sisimiut vid kusten. I Kangerlussuaq gör vi ett besök vid inlandsisens kant där vi tydligt kan se hur isen påverkat landskapet med flacka berg och lite vegetation. Ju närmre Sisimiut vi kommer desto mer dramatiska blir bergen med spetsiga toppar. Leden går genom riktig vildmark med ett rikt djurliv och ändlöst många sjöar med drickbart vatten.

I Sisimiut har vi två nätter för att få tid att uppleva staden. Sista kvällen äter vi en gemensam middag (ingår) och firar vår bedrift. Efter vandringen kan du välja att åka hem eller stanna kvar och upptäcka mer av Grönland på egen hand. Vill du stanna kan vi rekommendera ett besök till Ilulissat där du bla kan åka på valsafari, ta en kajaktur bland isbergen eller lära dig mer om inuiternas historia på museet. Vi kan också sätta samman ett program med en av våra ledare om så önskas.

Denna resa passar dig som vill tänja lite på gränserna men ändå med tryggt sällskap. Du är van att vandra och kan utan problem vandra upp till två mil per dag med tung packning, flera dagar i sträck.

Detta är en av få resor utanför Europa som Topo Travel arrangerar. I priset ingår klimatkompensation för flygresan.


Färdledare

Linda Åkerberg

Äventyrare och fotograf. Driver hemsidan Wilderness Stories och är författare till boken Expedition Sverige. Utsågs till Årets äventyrare 2019.

Fjälledare helår (SFLO Mountain leader), SKF Havskajakledare 1 och Wilderness First Responder / NOLS

instagramegen hemsida


Eva Söderström

Äventyrare, guide, utbildare och inspiratör.

Fjälledare helår (SFLO Mountain leader), samt godkänd utbildare av nya fjälledare genom Svenska fjällklubben. Wilderness Medicine instruktör (NOLS) och undervisar även HLR och Första hjälpen.

instagram

Program

Juli 2023

Digitalt möte med chans att ställa frågor inför resan. Länk mailas ut en vecka innan. Mötet spelas in och går att se fram till resan.

Dag 1

Ankomst till Kangerlussuaq. Vi möter upp på flygplatsen och går tillsammans till vårt boende på Polar Lodge, där vi bor i trebäddsrum. Sängkläder och handduk ingår. Under dagen har vi tid att fixa det sista med vår packning, handla på oss förnödenheter och vila upp oss efter resan.

På eftermiddagen tar vi en tur till inlandsisens kant. Turen är fem timmar lång och beskrivs som svårighetsgrad 2 av 5. Vi tar oss dit med fyrhjulsdrivna fordon eller buss. Vägen slingrar sig längs Sandflugtsdalen och dess turkosa smältvattenflod. Vi passerar också Russelglaciären med upp till 60 meter vertikala isväggar. Vårt mål, ”Point 660”, ligger i närheten av iskanten och under ca en timma har du möjlighet att utforska omgivningarna till fots och andas in inlandsisens unika atmosfär. För att komma åt inlandsisen måste man kunna ta sig upp och ner för isiga kullar via en kurvig stig som är förberedd för promenader. Ta gärna med dig dina vandringsstavar och/eller broddar/microspikes. Längs vägen tillbaka kan vi också få se renar, myskoxar och flera olika fågelarter.

Du tar dig till Kangerlussuaq på egen hand. Läs mer om färdsätt nedan

Dag 2 – 11

En enklare frukost ingår på lodgen. Därpå tar vi oss gemensamt till leden.

Vi vandrar tillsammans den drygt 16 mil långa Arctic Circle Trail västerut mot kusten och Sisimiut. Vi har tio dagar på oss vilket innebär att vi går i snitt ca 16 km per dag. Vissa dagar kan dock bli kortare, kanske tar vi rent utav en vilodag längs turen, vilket innebär att andra dagar sannolikt kommer att bli längre. Vi anpassar vår vandring efter gruppen, vädret samt övriga förhållanden.

Under vandringen bor vi i egna tält. Vandringen påminner mycket om svensk fjällmiljö med allt vad det innebär. Vi kan få allt från sensommarvärme till snöstorm.

Dag 11 – 12

Efter att vi vandrat in i Sisimiut checkar vi in på hotell SØMA där vi bor i tvåbäddsrum. Här kan vi ta en efterlängtad dusch och de som vill möts upp för gemensam middag på kvällen (ingår ej). SØMA är ett traditionellt hotell som i över 50 år har låtit vinsten gå till sjömän, fiskare och lokala samfund.

Nästa dag ger vi oss ut för att upptäcka staden. På kvällen äter vi en gemensam avslutningsmiddag (ingår).

Dag 13

Resan avslutas i Sisimiut. Härifrån åker du hem, alternativt fortsätter ditt Grönlandsäventyr på egen hand. Kontakta oss om du vill att vi sätter ihop ett program med ledare.

Du tar dig från Sisimiut på egen hand. Läs mer om färdsätt nedan

Observera att programmet kan komma att anpassas pga väderförhållanden.

Förkunskaper

Då vandringen är lång, både i tid och distans, samt isolerad från civilisationen vill vi att du som deltagare har god erfarenhet av vandring sedan tidigare. Du ska vara väl van med ditt tält och bekväm med att gå upp till 20 km (eller mer) per dag med tung packning i terräng.

Då vi är en grupp som färdas tillsammans är det viktigt att ha i åtanke att detta inte är en individuell resa. Vi färdas som grupp där den långsammaste sätter tempot och vi hjälper varandra om humöret eller orken tryter.

För att delta i denna resan behöver du vara minst 18 år.

Innan avresa kommer du få en hälsodeklaration att fylla i, vilken vi också kompletterar med ett personligt samtal per telefon.

Hör av dej till oss om du behöver mer info: info@topotravel.se

Bokningsvillkor

I priset 19.550 kr ingår
 • 13 dagars upplevelse tillsammans med färdledare Linda Åkerberg & Eva Söderström.
 • Boende + frukost, en natt på Polar Lodge / Kangerlussuaq (del i trebäddsrum) inkl sängkläder och handduk.
 • Tur till inlandsisen point 660, Kangerlussuaq.
 • Boende + frukost, två nätter på hotell SØMA / Sisimiut (del i tvåbäddsrum) inkl sängkläder och handduk.
 • Avslutningsmiddag (huvudrätt + en dryck), Sisimiut
 • Klimatkompensation för flygresan.
Ingår inte
 • Resa till och från Grönland (Till Kangerlussuaq / från Sisimiut)
 • Reseförsäkring
 • Egen utrustning
 • Mat och dryck under vandring
 • Mat och dryck utöver det som framgår ovan.
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här
Topo Travel AB innehar resegaranti hos kammarkollegiet.

Praktisk info

Vandringen går långt från civilisationen och mobiltäckningen är obefintlig längs leden. Vill du kunna höra av dig hem rekommenderar vi en nödsändare med SMS-funktion. Dessa går att hyra hos bla Fjällcom.

Det finns ingenstans att proviantera längs leden, men vatten går generellt att dricka från naturen.

Längs leden ligger ett antal ”stugor”. Dessa har mycket låg standard och är väldigt små. De är med andra ord inget att förlita sig på, men kan fungera i nödfall om vi behöver söka skydd.

Kangerlussuaq är en enklare by med ca 500 invånare som ligger vid slutet av fjorden med samma namn. Den ligger strax norr om polcirkeln, ca 170 kilometer från västkusten och ca 30 kilometer från inlandsisen. Här finns förutom flygplats och boendemöjligheter, även butik.

Observera att du inte kan flyga med gas. Det finns tid att köpa på plats i Kangerlussuaq.

Sisimiut är en större stad, med ca 5500 invånare. Det är Grönlands nordligaste hamnstad och Grönlands näst största stad, efter Nuuk.

Tidsskillnaden är minus 4 timmar gentemot svensk tid.

Eluttagen på Grönland har standard K. De skiljer sig något från svenska uttag, men ska ändå gå att använda utan adapter.

Att ta sig till/från Grönland

Du bokar din resa till och från Grönland på egen hand.

Till Kangerlussuaq 1 september: Du flyger smidigast med Air Greenland från Köpenhamn. Till Köpenhamns flygplats Kastrup rekommenderar vi tåg som går att boka direkt via SJ.se och som har ett stopp vid flygplatsen. Den 1 september går det två flyg. Vi rekommenderar att ni tar det tidigare flyget (09:00) för att hinna med turen till inlandsisen som avgår från lodgen kl 13. Flyget går direkt till Kangerlussuaq.

Från Sisimiut 13 september: På hemresan från Sisimiut gör du en mellanlandning i Kangerlussuaq. Även denna resa bokas med Air Greenland. Det går endast ett plan denna dag: kl. 12:30 lokal tid. Du kan även välja att stanna kvar på Grönland och se mer på egen hand – eller kontakta oss om du vill att vi sätter samman ett paket med ledare några extra dagar.

För bästa pris och säker plats bör du boka i i god tid, men observera att resan dock kräver minst 5 deltagare, så boka gärna en avbokningsbar (flex) biljett.

Tänk på att du inte får flyga med gas.

Beräknad klimatpåverkan enligt EcoTree
Tåg ex Stockholm – Köpenhamns flygplats, tur & retur: 2 kg CO2e

Flyg ex Stockholm – Köpenhamns flygplats, tur & retur: 312 kg CO2e
Flyg Köpenhamn – Kangerlussuaq, tur & retur: 1944 kg CO2e
Flyg Sisimiut – Kangerlussuaq: 216 CO2e

Topo Travel klimatkompenserat för alla resenärer som åker med tåg + flyg. Föredrar du att resa på annat sätt rekommenderar vi att klimatkompensera via tex Vi skogen.

Packning

Packa som att du ska ge dig ut på en längre fjällvandring. Med andra ord, kläder för alla väder och utrustning som du är van vid och kan lita på, samt ingångna kängor. Vi kommer vara ute under 10 dagar, så extra ombyte kan vara värt att ta med. Även något för dagarna i Sisimiut kan vara skönt. Då vi går från A till B, finns det ingen möjlighet att lämna utrustning någonstans, utan allt måste bäras med.

Linda Åkerberg, en av ledarna för turen har satt samman denna packlistan för svensk fjällvandring, vilken kan vara bra att utgå ifrån om du inte har din egen.

Ta i beaktning att du kommer att behöva packa mat och snacks för 10 dagar + minst en reservdag, vilket kommer att påverka både volym och vikt. Det finns ingenstans att proviantera längs vägen.

Träningstips

Vi kommer vandra 16 km per dag i snitt, så träna gärna genom att gå längre turer med packning i lugnt tempo. Gör gärna övernattningar för att få in rutiner och testa dig och din utrustning. Vet du med dig att du har problem med vissa muskler rekommenderar vi dig att stärka upp dessa med extra styrketräning.

Bildgalleri

BOKA NU

Vi har för tillfället problem med vårt bokningsformulär. För att boka: Vänligen maila nedanstående uppgifter till:

info@topotravel.se

 • För- & Efternamn
 • Personnummer
 • E-post
 • Adress
 • Telefonnummer
 • Ev meddelande
 • Bekräfta att du läst våra bokningsvillkor

FRÅGOR?

FLER RESOR

VARFÖR RESA MED OSS?

Certifierade guider

Alla våra resor och kurser leds av guider som är utbildade och certifierade enligt branchstandard. Självklart har alla även första hjälpen utbildning. På internationella resor arbetar vi med lokala guider, men har även med svenska ledare.

Upplevelser och kunskaper

Vi vill inte bara erbjuda trygga resor och upplevelser. På Topo Travel har vi som mål att varje resa ska få dig att utvecklas med nya kunskaper inför kommande äventyr på egen hand.

Community

När du bokar din resa med oss blir du automatiskt med Klubb Topo där du får förtur till våra kommande resor, rabatter från våra samarbetspartners m.m

Res klimatsmart

Vi tänker noga igenom våra resmål och vår policy är att majoriteten av våra resor ska gå att nå med tåg. I de enstaka fall flygresor är det enda alternativet klimatkompenserar vi givetvis. Utöver detta ser vi till att dessa resor är extra långa för att få ut det mesta av vårt besök. Vid bergsbestigningar har vi flera extra dagar för att optimera dina chanser att nå toppen.

I våra resebeskrivningar finns förslag på transportsätt och beräknat CO₂e-utsläpp. Vi klimatkompenserar även för din resa om du väljer att resa enligt vårt reseförslag.

Vi jobbar för en hållbar turism

Vi vill att de platser vi besöker ska kunna växa av turismen och därför samarbetar vi med lokala verksamheter för att stödja den lokala ekonomin.

Vi värnar om miljö och kultur

För att lämna minimalt med fotspår i de miljöer vi rör oss har vi en kontinuerlig kontakt med lokala naturskyddsmyndigheter och andra aktörer i området. Våra resor i fjällmiljö sker i samråd med länstyrelsen och berörda samebyar.

Resegaranti

Vår anmälan om resegaranti är inskickad till Kammarkollegiet.