7-26 Oktober 2025: Vandring i Nepal – Everest basecamp via Gokyo Lakes med Emma Svensson

Följ med Emma Svensson på en vandringsresa till Nepal där vi vandrar bland världens högsta toppar i Khumbu dalen. Vi börjar resan i Kathmandu och fortsätter sedan via den unika leden mellan Lukla till Gokyo och de turkosa sjöarna vid foten av Cho Oyu, ett av världens 8000 meters berg. Vi vandrar sedan vidare över Cho La Pass och belönas med en fantastisk utsikt över Ama Dablam, Lobuche och Cholatse. Det storslagna landskapet kommer få dig att tappa andan. Vi fortsätter uppåt och mot Kala Pathar och Everest Basecamp innan vi tar oss ned via den vanliga Everestleden till Namche Bazaar, huvudbyn i Khumbu och vidare tillbaks till Lukla och Kathmandu. Vi kommer ta med dig till kända platser och gömda pärlor.

Längs vägen bestiger vi också två 5000 meters toppar: Kala Pathar 5644 m och Gokyo Ri 5357 m.

Datum: 7-26 Oktober 2024 (20 dagar)
Antal deltagare: minst 5 / max 12
Start: Kathmandu, Nepal
Pris: 34.900 kr


Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | PacklistaTräningstips | Bildgalleri

Innehåll

Nepal är en favoritplats för Emma Svensson som leder resan, tillsammans med lokala certifierade guider. Du befinner dig runt världens högsta toppar och det är storslaget och mäktigt på en helt annan nivå än någonting annat. Men framför allt så är det en speciell upplevelse att resa i ett land där alla välkomnar dig med stor vänlighet och ödmjukhet.

Vi vandrar några timmar per dag och resan passar alla som är vid god hälsa med medelgod kondition som vill uppleva en av de häftigaste platserna i världen.

Vi bor i lodger med enklare standard där all mat ingår.


Färdledare

Emma Svensson

Fotograf & äventyrare. Certifierad International Mountain Leader. Certifierad fjälledare SFLO och lavintekniker via SVELAV samt hjälpinstruktör i klättring via Svenska Klätterförbundet. AMGA apprentice alpine guide. En av grundarna till Topo Travel och arrangör av fotoresor sedan 2007. Har varit i Nepal vid flera tillfällen och bland annat bestigit Ama Dablam, Island Peak och Lobuche East.

På resan medverkar också lokala certifierade guider.

instagramegen hemsida


Program

Innan avfärd

Digitalt möte inför resan. Datum meddelas vid ett senare tillfälle.

Dag 1

Du anländer till Kathmandu och blir upphämtad på flygplatsen. Efter ungefär 45 minuters bilfärd är du framme vid ditt hotell, nära Thamel, den mest levande stadsdelen i Kathmandu. Här trängs outdoor butikerna med restauranger, turistshoppar och lokala verksamheter. Vi har ett välkomstmöte och en gemensam välkomstmiddag (ingår).

Dag 2

Ledig halvdag i Kathmandu. Du kommer förmodligen ha lite jetlag från resan och vi vill att du ska kunna vila ut lite innan vi reser vidare för att må bättre under acklimatiseringen. Så idag har du möjligheten att på egen hand upptäcka Kathmandu, göra ärenden och inköp om det är något du behöver komplettera med. Eller bara ta en massage på det lokala spa:t. På eftermiddagen har vi lokal transport till Ramechhap där vi bor på hotell.

Dag 3

Vi reser vidare till Lukla med inrikesflyg från Ramechhap och framme i den lilla bergsbyn äter vi lunch och påbörjar sedan vår vandring till Phakding som är dagens mål. På vägen till Lukla kommer du för första gången se Himalayas och det är mäktigare än vad du kan föreställa dig.

Phakding 2600 m ö h
Vandring: 7-8 km
Uppför: 300 m
Nedför: 500 m
Tid: 3 tim

Dag 4

Om gårdagens vandring var en uppvärmning kommer denna dagen bli en av de tuffare när vi vandrar vidare till Namche Bazaar som är huvudbyn i Khumbu valley. Idag kommer vi för första gången se riktigt mäktiga berg och vi officiellt går in i nationalparken Sagarmatha. Vi kommer också passera de höga gångbroarna över dalarna. Något som kan kittla i magen men brukar fungera bra även för den som är lite höjdrädd. Längs vägen blir det extra många fotostopp för att fotografera fina bilder.

Namche Bazaar 3400 m ö h
Vandring: 10 km
Uppför: 1200 m
Nedför: 400 m
Tid: 6-7 tim

Dag 5

Idag har vi en ledig dag i Namche Bazaar för att kunna vila upp oss och acklimatisera. Vi gör en lätt promenad till Everest View Point. Härifrån har man fin utsikt över berg som Everest, Lhotse, Nuptse och Ama Dablam. Den som vill kan också få återkomma hit i solnedgången och fotografera stjärnhimmeln.

Dag 6

Vi vandrar vidare till Dole och idag är leden stundtals enkel med fin utsikt över Everest och Ama Dablam och stundtals lite tuffare. Vi äter lunch i Mongla där vi har fantastisk utsikt.

Dole 4050 m ö h
Vandring: 12 km
Uppför: 1000 m
Nedför: 600 m
Tid: 6 tim

Dag 7

Vi vandrar till Machermo och längs lätta leder. Idag är en lugnare och kortare dag. I bakgrunden kommer Cho Oyu, ett 8000 meters berg trona upp sig.

Machermo 4400 m ö h
Vandring: 5 km
Uppför: 400 m
Nedför: 100 m
Tid: 3-4 tim

Dag 8

Idag väntar en av resans höjdpunkter när vi når de turkosa sjöarna och Gokyo. Vandringen är enkel men nu är vi nästan på 5000 meter så det kommer kännas att luften är tunn.

Gokyo 4750 m ö h
Vandring: 7 km
Uppför: 450 m
Nedför: 100 m
Tid: 4 tim

Dag 9

Idag gör vi en utflykt till Gokyo Lake IV & V – det är en kortare vandring men med helt unika utsikter som många andra missar. Här får du fantastiska bilder på Everest!

Gokyo Lakes IV & V
Vandring: 6 km + 6 km
Uppför: 300 m
Nedför: 300 m
Tid: 4-5 tim

Dag 10

Dagen inleds med en toppbestigning av Gokyo Ri 5357 m. Vi siktar på att stå på toppen i soluppgången – det kan inte bli mäktigare än så. Sedan efter lunch vandrar vi vidare till Dragnag där vi spenderar natten. Vägen går över en torr glaciär som ser ut som månen.

Gokyo Ri 5357 m + Dragnag 4700 m ö h
Vandring: 2 km + 4 km
Uppför: 600 m + 100 m
Nedför: 600 m + 150 m
Tid: 4 tim +. 3tim

Dag 11

Vi gör en tidig start för idag väntar resans mest krävande vandring: Vi ska gå över Cho La Pass. En spännande vandring över ett bergspass med en enkel klättring (med kabel att hålla i) och sedan ned på en glaciär. Det kommer bli ganska brant uppför första halvan av dagens vandring och sedan skönt nedför andra halvan. Vi kommer belönas med en fantastisk utsikt över Ama Dablam.

Dzongla 4700 m ö h
Vandring: 8 km
Uppför: 800 m
Nedför: 600 m
Tid: 8-10 tim

Dag 12

Dagens vandring leder oss till Gorak Shep, den sista byn innan Everest basecamp. Här ansluter vi till Everest-Jiri leden som är normalvägen till Everest Basecamp. Det kommer vara mer trafik och mer liv på denna led än den mer stillasamma leden till Gokyo.

Gorak Shep 5100 m ö h
Vandring: 13 km
Uppför: 850 m
Nedför: 500 m
Tid: 6 tim

Dag 13

Idag är det dags att nå Everest basecamp! Här på glaciären byggs basecamp upp varje vårsäsong med tusentals tält. Här påbörjar alla bergsbestigare sin klättring genom Khumbu isfall – en av de farligaste passagerna på vägen till toppen av Everest. Som en labyrint med glaciärsprickor och seracer, redo att falla när som helst. På hösten är det däremot inte lika mycket aktivitet vilket gör att det är lite mer stillsamt. Vi vandrar sedan tillbaka till Gorak Shep där vi spenderar natten. I solnedgången bestiger vi Kala Pathar och därifrån har man magisk utsikt över Everest.

Everest Basecamp 5300 m ö h + Kala Pathar 5644 m ö h
Vandring: 7 km + 2 km
Uppför: 230 m + 400 m
Nedför: 230 m + 400 m
Tid: 3 tim + 3 tim

Dag 14

Nu är det dags att påbörja vandringen hemåt. Vi vandrar ned till Dingbouche där vi spenderar natten på lite lägre höjd. På vägen passerar vi Climbers Memorial där fallna klättrare hyllas. För den som sett filmen Everest finner man både Rob Hall och Scott Fishers minnesplatser här.

Dingbouche 4410 m
Vandring: 12 km
Uppför: 150 m
Nedför: 1000 m
Tid: 4 tim

Dag 15

Vi vandrar vidare nedåt till Tengboche. Här finner du ett tempel där du med största sannolikhet kommer vara välkommen att delta i kvällens ritual. En oförglömlig upplevelse ändå.

Tengboche 3860 m ö h
Vandring: 11 km
Uppför: 300 m
Nedför: 800 m
Tid: 5 tim

Dag 16

Vi tar oss tillbaks till Namche Bazaar och det är bara ett par timmars vandring så du kommer ha gott om tid att gå till spat eller den Irländska puben. Det kommer kännas som att du är tillbaks i civilisationen igen.

Namche Bazaar 3400 m ö h
Vandring: 10 km
Uppför: 500 m
Nedför: 1000 m
Tid: 5 tim

Dag 17

Dagens vandring tillbaks till Lukla är lång men det kommer vara så värt att ha den avklarad när du sätter dig i lodgen och beställer en Daal Bhat till middag. Under dagens vandring får du passa på att njuta en sista gång av den mäktiga utsikten runt omkring dig.

Lukla 2800 m ö h
Vandring: 18 km
Uppför: 900 m
Nedför: 1500 m
Tid: 8 tim

Dag 18

Du reser tillbaks till Kathmandu. Framme i staden checkar du in på ditt hotell och kan slappna av. Du klarade det!

Dag 19

Ledig dag i Kathmandu. Det är alltid bra att ha en ledig dag i Kathmandu när man kommer tillbaks för att kunna vila ut ordentligt innan hemresan. Denna dagen kan också behövas om det inte är bra väder i Lukla och man behöver skjuta på hemresan en dag.

Dag 20

Dags för hemresa. Du får transport till flygplatsen och även om du är trött kommer du lämna Nepal med ett leende på läpparna och längta efter att komma tillbaka.

Information

Följande ingår
 • Svensk certifierad vandringsguide: Emma Svensson
 • Onlinemöte inför resan
 • 20 Dagars äventyr i Nepal
 • Lokala certifierade guider
 • Porter som bär 15 kg/deltagare
 • Boende på hotell i Kathmandu (3 nätter/del i dubbelrum)
 • Boende på hotell i Ramechhap (1 natt/del i dubbelrum)
 • Boende i lodger i Khumbu valley (del i dubbelrum)
 • Helpension i Khumbu valley (frukost, lunch & middag)
 • Välkomstmiddag i Kathmandu
 • Avslutningsmiddag i Kathmandu
 • Transfer från flygplatsen i Kathmandu
 • Flyg från Ramechhap till Lukla t o r
 • Alla permits och National Park Fees
 • 16 veckors träningsprogram
 • Resan dokumenteras av professionell fotograf – du får ta del av alla bilder
 • Fotoworkshop för att du ska kunna ta bättre bilder
Följande ingår inte
 • Resa till och från Kathmandu
 • Reseförsäkring med evakuering
 • Lunch & middag Kathmandu
 • Dryck utöver kaffe/te i Khumbu Valley
 • Laddning av mobiltelefon och kamera i lodgerna i Khumbu Valley
 • Wifi på lodgerna i Khumbu Valley
 • Visum för Nepal
 • Dricks till lokala guider och bärare
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här

Bra att veta

Vandringen kan ibland kännas tuff på grund av höjden. För att följa med på resan behöver du kunna vandra ett par timmar om dagen i tre veckor. Men vi har alltid en lugnare vandring eller vilodag efter en tuffare dag. Det ska vara hanterbart. Resan är anpassad för en vanlig människa som har normal god hälsa och kondition. Ibland kan lederna vara lite steniga så god balans är också bra.

Vi kommer gå i ett långsamt tempo när vi vandrar och stanna ofta för att fotografera/ta in miljön och utsikten.

Acklimatisering

Vi kommer befinna oss på hög höjd vilket kommer påverka oss. Vi har en bra acklimatiseringsplan och kommer avancera uppåt i en lagom takt för att man ska kunna må tillräckligt bra under tiden. Det är vanligt att man kan få symptom som huvudvärk, illamående, svårt att sova och tappad aptit innan man har hunnit vänja kroppen vid höjden. Vi kommer vara lyhörda och göra dagliga uppföljningar av gruppens mående. Vi kommer också mäta puls och syrehalt i blodet för att kunna följa hur vi acklimatiserar oss.

Att vandra långsamt och inte anstränga sig för hårt är viktigt samt dricka mycket vatten och äta regelbundet för att hjälpa kroppens acklimatiseringsprocess.

Rådgör gärna med din läkare innan avfärd om du funderar på att äta Diamox. Vi kommer ha med oss Diamox och Dexamethasone för nödfall. Du behöver också ha en försäkring som täcker helikopterevakuering om det skulle behövas.

Din porter

Du kommer få hjälp att bära 15 kg av din porter. Detta packar du i en duffelbag som du får tillgång till i varje lodge. Du kommer dock inte ha tillgång till denna väska under vår vandring. Du vandrar med dagsryggsäck med det du behöver under dagen.

Lodger

Vi bor i lodges längs vägen i Khumbu Valley och de är inte isolerade vilket gör att det kan bli lite kyligt på natten. Ju högre upp vi kommer desto kallare brukar det vara så vi rekommenderar att du har med en sovsäck utöver de täcken och filtar som man får tillgång till i lodgerna.

Ju högre upp i Khumbu Valley vi kommer desto enklare standard blir det på lodgerna. I början av vandringen finns vanliga toaletter men högre upp är det så kallade squat toaletter. Toalettpapper ingår inte så det behöver man köpa eget i lodgerna.

I middagsrummet brukar de elda i kaminen på kvällarna så man kan värma sig innan man går och lägger sig. Är man extra frusen kan man köpa varmvatten till sin vattenflaska och ha i sovsäcken. Då rekommenderas en Nalgene flaska i plast med bred öppning.

Det är möjligt att duscha i lodgerna men det är inte alltid helt varmt. Det är enkla duschar och ibland en ”bucket shower”. Man kan också tvätta sina kläder för hand (gärna på vilodagar eller de dagar vi kommer fram tidigt till en lodge så de hinner torka).

Det finns möjlighet att köpa laddning till sin mobiltelefon och kamera i lodgerna men det går inte ladda en laptop så ta inte med en sådan till Khumbu Valley.

Det finns hyggligt fungerande wifi i de flesta lodger men om det är dåligt väder så fungerar det mindre bra.

Öronproppar är att rekommendera på natten då det är lyhört i lodgerna med tunna väggar.

Packlista

 • Ryggsäck ca 30-40L
 • Duffelbag ca 90-120 L
 • Sovsäck
 • Vattenflaska / termos
 • Snacks (går också att köpa i lodgerna längs vägen men lite favoritsnacks hemifrån är alltid trevligt att ta med)
 • Stavar
 • Pannlampa med extra batterier

 • Skalkläder som skyddar mot regn
 • Hiking byxor
 • Tjock dunjacka
 • Tunn dunjacka
 • Underställ x 2
 • Fleece
 • Sockar x 3
 • Mössa
 • Tjocka vantar
 • Tunna vantar
 • Vardagskläder för Kathmandu (lämnas i Kathmandu)
 • Underkläder
 • Hiking skor
 • Micro spikes
 • Tofflor för lodgerna
 • Solglasögon
 • Buff

 • Personliga hygienartiklar
 • Personliga mediciner
 • Personligt första hjälpen kit med skavsårsplåster / tejp, huvudvärkstabletter, vätskeersättning
 • Plastpåsar
 • Solskyddsfaktor
 • Powerbank & laddare
 • Mobil & laddare
 • Ev kamera
 • Ev sittunderlag
 • Ev solpanel

Bildgalleri

BOKA NU

För att boka, maila nedanstående uppgifter till:

info@topotravel.se

 • För- & Efternamn 
 • Personnummer
 • E-post
 • Adress
 • Telefonnummer
 • Ev meddelande
 • Bekräfta att du läst våra bokningsvillkor


Det går också bra att maila oss på adressen ovan om du har några frågor om resan.

FRÅGOR?

FLER RESOR

VARFÖR RESA MED OSS?

Certifierade guider

Alla våra resor och kurser leds av guider som är utbildade och certifierade enligt branchstandard. Självklart har alla även första hjälpen utbildning. På internationella resor arbetar vi med lokala guider, men har även med svenska ledare.

Upplevelser och kunskaper

Vi vill inte bara erbjuda trygga resor och upplevelser. På Topo Travel har vi som mål att varje resa ska få dig att utvecklas med nya kunskaper inför kommande äventyr på egen hand.

Community

När du bokar din resa med oss blir du automatiskt med Klubb Topo där du får förtur till våra kommande resor, rabatter från våra samarbetspartners m.m

Res klimatsmart

Vi tänker noga igenom våra resmål och vår policy är att majoriteten av våra resor ska gå att nå med tåg. I de enstaka fall flygresor är det enda alternativet klimatkompenserar vi givetvis. Utöver detta ser vi till att dessa resor är extra långa för att få ut det mesta av vårt besök. Vid bergsbestigningar har vi flera extra dagar för att optimera dina chanser att nå toppen.

I våra resebeskrivningar finns förslag på transportsätt och beräknat CO₂e-utsläpp. Vi klimatkompenserar även för din resa om du väljer att resa enligt vårt reseförslag.

Vi jobbar för en hållbar turism

Vi vill att de platser vi besöker ska kunna växa av turismen och därför samarbetar vi med lokala verksamheter för att stödja den lokala ekonomin.

Vi värnar om miljö och kultur

För att lämna minimalt med fotspår i de miljöer vi rör oss har vi en kontinuerlig kontakt med lokala naturskyddsmyndigheter och andra aktörer i området. Våra resor i fjällmiljö sker i samråd med länstyrelsen och berörda samebyar.

Resegaranti

Vår anmälan om resegaranti är inskickad till Kammarkollegiet.