Följ med vår IFMGA guide på en topptursvecka med kurs i Riksgränsen och Narvik. Förutom att göra massor av fina toppturer så kör vi kurs för dig som vill kunna göra turer självständigt framöver. Du behöver inte någon tidigare erfarenhet av offpist eller topptur – vi lär dig på plats. Vi går igenom turplanering, navigering och skidtekniker uppför och utför. Du kommer också få lavinutbildning inkl kamraträddning. Det är är den ultimata toppturskursen och eftersom vi är i Riksgränsenområdet så betyder det stora vidder, nära till Norge där vi kan göra turer med fjordutsikt och få andra turister.
Datum: 5-12 April 2026 (6 dagars kurs, 2 resdagar)
Antal deltagare: Max 6 deltagare
Plats: Riksgränsen
Boende: Skidåkarrum på Riksgränsen hotell
Pris: 17.900 kr
Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | Packlista | Träningstips | Bildgalleri
Innehåll
Att kunna ge sig ut på skidor i naturen är helt fantastiskt, en otrolig frihet. Att kunna ta sig från hetsen i skidbackarna till lugnet och tystnaden på bergen. På denna kursen får du lära dig om lavinkunskap, turplanering, navigering, teknik för att gå uppför och om vägval och terräng för att du ska kunna börja ge dig ut på turer på egen hand sedan.
• Utrustning för toppturer
Genomgång av olika typer av utrustning och för- och nackdelar med dessa.
Delar av detta gör vi självklart redan innan veckan så att alla har rätt utrustning när vi är på plats.
• Toppturstekniker
Att gå effektivt på stighudar och göra ”kickturns” och vändningar.
• Vägval uppför
Hur vi läggar ett spår uppför med avvägning mellan säkerhet och effektivitet.
Var och hur gör vi våra vändningar och vilka formationer vi ska undvika.
• Skidåkningsteknik i olika snöförhållanden.
Hur hanterar vi skare, vindpackad snö, kartong, betong och andra intressanta snötyper men även hur vi åker i pudersnö.
• Vägval utför
Hur vi hittar den bästa snön och hur vi väljer säkraste linjen.
• Turplanering
Hur vi redan på kartan lägger upp en tur och beräknar hur lång tid den kommer att ta.
• Navigation
Hur vi läser karta och kompass samt hur vi använder gps.
• Lavinkunskap för toppturer
Vi gräver i snön och tittar på olika skikt för att lära oss mer om laviner. Framför allt kommer vi att gå igenom hur vi bör lägga våra vägval uppför och utför för att minimera riskerna för laviner. Vi går även igenom de faktorer som ökar lavinfaran och vad vi ska titta efter för att undvika laviner.
Färdledare
Mountain Guide Travel
På denna resa är det IFMGA guider från Mountain Guide Travel som medverkar under vissa delar av resan.
Program
Detta är programförslag för kursen. Varje dag har vi en sammanfattning då vi stämmer av, drar slutsatser och lärdomar från dagen. Hela veckan anpassas till väder och du som deltagare blir delaktig i guidernas arbete med att följa vädret och välja rätt tur för dagen.
Dag 1 – söndag
Resa och Ankomstdag. Ni bor i skidåkarrum på hotell Riksgränsen. Ni kan checka in från kl 15. Uppge ditt namn och att du ska va med på toppturskurs med Topo Travel så får du nyckel till rummet i receptione
Dag 2 – måndag
Vi samlas för gemensam genomgång kl 8.30 utanför vårt ”guide kontor” i anslutning till Lobbyn på Hotel Riksgränsen, första dörren på vänster sida i korridoren som går mot SPA.
Det är första dagen på Vassitjocka kan vara en lämplig start med varierad väg upp och 700 fallhöjdsmeter fin åkning på vägen ner. När vi kommer tillbaka går vi igenom dagen och sammanfattar vad vi lärt oss.
Dag 3 – tisdag
Väder och vind styr som alltid vårt val men målet idag är en andra topptur för veckan med kring 7-800 fallhöjdsmeter. Om det blir Melkefjell, Vassdalstind eller Rivtind får vi utsikten över havet som en bonus. Navigation kommer att vara temat för dagen och vi läger extra tid på kartläsning och kompass.
Dag 4 – onsdag
Idag skulle Låktatjåkka kunna vara ett bra alternativ. Precis under toppen finns Sveriges högst belägna fjällstuga där vi kan ta en kaffe & våffla innan vi gör den sista biten till toppen.
Dag 5 – torsdag
Lavinkunskap står i fokus idag och vi gör en mer omfattande sammanfattning av kursen hittills, med utvärdering av vad vi lärt oss kombinerat med en mindre tur i området.
Dag 6 – fredag
Sovande drottningen har fått sitt namn av sin profil. En vacker siluett. Utsikten från toppen är hänförande, det är ett fint berg att gå topptur på. Fokus idag är turplanering och vi följer noggrannare upp hur vi redan på kartan lägger upp en tur och beräknar hur lång tid den kommer att ta.
Dag 7 – lördag
Sista turdagen och vi låter kraften i benen avgöra, tillsammans med vädret. Det finns många turer kvar att göra och i en kurs som denna är det bra att ha en extra dag för flexibilitet. Vi kanske har bommat någon fin tur tidigare under veckan på grund av väder och vill ha en revansch idag.
Dag 8 – söndag
Utcheckning och Hemresa.
Observera att programmet kan komma att anpassas pga väderförhållanden.
Förkunskaper
Du behöver inga tidigare kunskaper i toppturer eller offpiståkning. Du behöver bara ha tillräckligt god kondition för att kunna vara ute på tur ca 4-6 timmar på en dag i lugnt tempo med lätt ryggsäck.
Hör av dig till oss om du behöver mer info: info@topotravel.se
Information
Följande ingår
- 6 dagars upplevelse och toppturskurs tillsammans med IFMGA guide
- 7 nätters boende, del i skidåkarrum på Hotell Riksgränsen med frukost
- Upplevelse i Svenska / Norska fjällen
- Lån av spade, sond och transceiver
- Lokala transporter med minibuss
- 16 veckors träningsprogram
Följande ingår inte
- Reseförsäkring och försäkring som täcker offpiståkning
- Egen utrustning
- Mat och dryck
- Resa till och från Riksgränsen
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här
Bra att veta
Riksgränsen är en riktig pärla för alla som älskar att åka skidor. Det är ovanför Arctic circle och naturen här uppe är speciell. Du är många gånger helt ensam på fjället till skillnad från mer befolkade turistmål. Närheten till Norge möjliggör fina toppturer med fjordutsikt.
Packlista
- Skidor med bindning för topptur
- Stighudar som passar skidorna
- Skarjärn som passar dina bindningar
- Pjäxor för topptur
- Ryggsäck ca 35 L
- Hjälm för skidåkning
- Goggles
- Mössa
- Underställ, tröja och byxor (syntet eller ull, ej bomull)
- Tunnare fleecetröja
- Tjockare fleecetröja eller tunn dunjacka
- Vind- och vattentät jacka (helst skaljacka utan foder)
- Vind- och vattentäta byxor (helst skalbyxor utan foder)
- Tjocka vantar
- Tunna vantar, handskar
- Solglasögon
- Vattenflaska
- Solkräm
- Snacks
- Personligt första hjälpen kit med tejp och skavsårsplåster