2-9 augusti 2025: Mindfulness & Yogavandring, Abisko till Nikkaluokta

Behöver du en paus från vardagens krav och måsten? Vill du göra en inre resa i sällskap med likasinnade i storslagen natur? Följ då med på vår fjällvandringsresa med mindfulness i fokus! Under sju dagar vandrar vi mellan stugor i den svenska fjällkedjan och varvar med yoga och meditation. Vi startar i Abisko och tar oss därefter 12-16 km per dag mot Nikkaluokta. Vi vandrar längs den norra delen av Kungsleden som också heter Dag Hammarsköldsleden, till Nikkaluokta. Sista dagen bor vi på Kebnekaises fjällstation där vi också avnjuter en middag tillsammans. Vi bor i stugor och kan därför röra oss med lätt dagspackning och avsätta tid för yoga och meditation.

Fjälledare för turen är Linda Åkerberg. Yogalärare TBA

Datum: 2-9 augusti 2025 (1 eftermiddag i Abisko + 7 dagars vandring)
Antal deltagare: minst 4 / max 12
Start: Abisko
Mål: Nikkaluokta
Logi: Abisko Guesthouse (1 natt), STF Fjällstugor (5 nätter) & Kebnekaise Fjällstation (1 natt) ingår
Pris: 13.550 kr


Innehåll | Färdledare | Program | Förkunskaper | Bokningsvillkor | Praktisk info | PacklistaTräningstips | Bildgalleri

Innehåll

”Den största resan är resan inåt” – så lyder ett av citaten från Dag Hammarskjölds bok Vägmärken, som finns inristade på stenar vid särskilda meditationsplatser längs leden vi vandrar. Leden som heter just Dag Hammarskjöldsleden, är en drygt 10 mil lång pilgrimsled mellan Abisko och Nikkaluokta. Den är dock mer känd som ”norra delen av Kungsleden”, den del av den världsberömda vandringsleden som många anser som vackrast. Här färdas du genom fjällbjörkskog, upp på kalfjället, genom videsnår, genom djupa dalgångar och längs glittrande sjöar. Hela tiden omgiven av bergstoppar i en av världens äldsta bergskedjor.

Att fjällvandra är verkligen på många sätt en inre resa. När de uråldriga fjällen tornar upp sig, bruset tystnar och naturen omsluter dig. Tillsammans med vår fjälledare Linda Åkerberg kan du slappna av och låta dina fötter ta dig framåt och med hjälp av vår yogainstruktör (TBA) guidas du genom dagliga meditationer och yogaklasser som hjälper dig se djupare in i dig själv.

Resan börjar med att vi samlas i Abisko på eftermiddagen lördagen den 2e augusti. Här får vi möjlighet att vila upp oss efter den långa resan, handla på oss proviant, innan vi morgonen efter startar vår vandring. Under sju dagar tar vi oss i lugnt tempo 12-16 km/dag, vilket gör att vi får gått om tid över till yoga och meditation, både med ledare och på egen hand. Längs leden bor vi i de stugor vi passerar, vilket gör att vi kan röra oss med lätt packning. Du ansvarar själv för din egen mat och i flera av stugorna finns även butiker så att du endast behöver bära mat för 1-2 dagar åt gången. Sista natten bor vi på Kebnekaises fjällstation, där vi också äter en tvårätters gemensam middag (ingår).

Turen avslutas i Nikkaluokta, dit vi kommer fram i god tid för att kunna ta eftermiddagsbussen till Kiruna som matchar nattåget. För den som önskar fortsätta vandra går det tex att vandra tillbaka mot Abisko genom Vistasdalen. Du tar dig till Abisko / från Nikkaluokta på egen hand.

Innan turen kommer vi att ha en digital träff där vi går igenom packlistan och eventuella frågetecken inför turen. Träffen spelas in och går att se i efterhand fram till resan, om du inte kan närvara. Du kommer också att bli inbjuden till en privat facebookgrupp där du kan diskutera resan med ledarna och andra deltagare.


Färdledare

Linda Åkerberg

Äventyrare, fotograf & friluftskommunikatör. Författare till boken Expedition Sverige. Årets äventyrare 2019. Driver Wilderness Stories.

Fjälledare helår (SFLO), Wilderness First Responder (NOLS). Har studerat nordsamiska & samisk tro på universitetsnivå.

instagram | egen hemsida


Vandringen

Vi möts i Abisko Östra lördagen den 2e augusti kl 18.00. Vi checkar in på Abisko Guesthouse och ägnar kvällen till att lära känna varandra och styra upp det sista i vår packning. I Abisko finns en livsmedelsaffär där du kan köpa mat för kvällen och morgondagen. Du tar dig till Abisko på egen hand. Se mer om färdsätt nedan.

Följande dagar vandrar vi mellan Abisko, Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka, Singi, Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta där resan avslutas. Vi bor i stugorna så du behöver endast bära mer dig dagspackning, samt mat.

Vi möter dagarna med meditation, andningsövningar och solhälsningar för att fylla oss med energi inför dagen och sträcka ut efter nattens sömn. Varje dag har ett tema inspirerat av de citat av Dag Hammarskölds vi passerar längs vägen. Vi använder oss av detta under våra meditationer och yogapass för att verkligen connecta till platserna vi befinner oss på och till oss själva. Utefter väder, vind och gruppens energi stannar vi även och mediterar eller gör andningsövningar längs vägen. Vid citatstenarna spenderar vi lite extra tid för reflektion. När vi kommit fram till stugan / alternativt kvällen möts vi i ett lugnt yoga flöde där vi ger våra kroppar tid för återhämtning och tid att få sträcka ut. Vi avslutar med meditation och andningsövningar som hjälper oss komma ner i varv inför natten.

Du behöver inte ha erfarenhet av fjällvandring sedan tidigare, men du bör vara vid medelgod fysisk kondition och klara av att gå med ryggsäck 8 timmar/dag i terräng.Det är dock bra att vara medveten om att en vandring i fjällen kan vara mer krävande än vandring i låglandsterräng. Leden är kuperad och bitvis mycket stenig. Vi tar det dock lugnt och gör flera pauser längs vägen.

I juli har vi ett digitalt möte där vi går igenom turen och vad du behöver ha med dig. Givetvis kan du även ställa frågor inför resan. Datum bestäms en vecka innan. Träffen spelas in för den som inte kan närvara och går att se fram till turens start.

Observera att programmet kan komma att anpassas pga väderförhållanden.
Vi håller dig även uppdaterad kring eventulla förändringar i faciliteterna på våra boenden.

Yoga

Passar alla nivåer, är både för dig som är nybörjare men även för dig som yogat i många år. Med utgångspunkt från Vinyasa Yogan kommer yogan vara anpassad och inspirerad av vår vandring och platserna vi befinner oss på. Med tanke på vandringen kommer yogan främst vara i ett lugnare tempo där vi med hjälp av olika asanas (positioner) och flöden sträcker ut trötta kroppar/muskler och hittar energi inför vandringen.

Du behöver bekväma kläder du kan röra dig i, det behöver inte vara specifika yoga/träningskläder men ska kännas bekvämt att röra sig i. Ett liggunderlag eller tunn yogamatta som är lätt att bära med sig.

Meditation

Med hjälp av olika meditationer kommer vi göra en inre resa som speglar den vandring vi är på. Det är i meditationen vi lyssnar inåt, lär oss se på oss själva med snällare ögon och hittar den inre styrkan.

Andningsövningar

Vi kommer i både yoga och meditationen använda oss av olika andningsövningar för att både komma ner i varv men också för att skapa energi.

Förkunskaper

Du behöver vara vid medelgod fysisk kondition och klara av att gå med ryggsäck 8 timmar/dag i terräng. Då leden är kuperad och bitvis mycket stenig rekommenderar vi inte denna resa för dig med svåra knäproblem.

Yogan är upplagd för att passa alla, vilket innebär att du kan vara allt från nybörjare till proffs.

För att göra denna resa med oss behöver du vara minst 18 år – eller 16 år i målsmans sällskap.

Innan avresa kommer du få en hälsodeklaration att fylla i, vilken vi också kompletterar med ett personligt samtal per telefon.

Hör av dej till oss om du behöver mer info: info@topotravel.se

Bokningsvillkor

I priset 13.550 kr ingår
  • Åtta dagars upplevelse tillsammans med våra certifierade ledare Linda Åkerberg (fjälledare) & Yogalärare (TBA)
  • Boende i flerbäddsrum, 1 natt i Abisko (inkl sänglinne och slutstäd)
  • Boende i flerbäddsrum, 5 nätter i fjällstuga
  • Boende i flerbäddsrum, 1 natt på Kebnekaise fjällstation
  • Dagliga ledarledda yogapass och meditationer med certifierad instruktör
  • Gemensam tvårätters middag på Kebnekaise fjällstation (exkl. dryck)
  • Båttransport över Alesjaure och Láddjujavri
  • Klimatkompensation för dig som reser med tåg
Ingår inte
  • Resa till Abisko / från Nikkaluokta
  • Reseförsäkring
  • Egen utrustning
  • Mat och dryck
  • Städning och sänglinne i STF stugor / fjällstation
Fullständiga bokningsvillkor hittar du här

Praktisk info

Att vandra i fjällen innebär att man alltid måste vara obeservant på förhållandena. Därför kan programmet komma att justeras efter rådande väder. Under augusti kan du mötas av allt från högsommarvärmen till snöstorm. Tänk på att packa kläder och ombyte för alla väder. Vi kommer i vår digitala förträff att gå igenom vad du behöver ha med dig och reda ut eventuella frågetecken kring detta.

Att vandra i fjällen är ofta tyngre än att vandra i låglandsskog. Leden är bitvis mycket stenig och kan utöver det vara lerig och blöt. Vi rekommenderar därför kängor och stavar för denna vandring.

I fjällstugorna finns ingen el eller rinnande vatten och det är självhushåll som gäller. Kuddar och täcken finns, men du behöver ha med dig eget sänglinne tex sovsäck, reselakan eller påslakan samt örngott. STF rekommenderar även eget underlakan och örngott för att vara säker på att kunna täcka alla sängtextilier. Du behöver inte vara medlem i STF för denna resan. I fjällstugorna kan vi beroende på gruppens storlek behöva dela rum med andra fjällvandrare.

Du ansvarar för din egen mat och kommer delvis behöva bära med dig den. Butiker finns i Abisko, Abiskojaure, Alesjaure, Sälka och Kebnekaise fjällstation. Här kan du läsa mer om sortimentet i fjällstugorna. I vissa av stugorna finns även bastu. Vatten går att ta direkt från naturen och behöver i regel inte renas, men vill du vara hundra procent säker kan du såklart ta med någon form av vattenreningssystem.

Vi rör oss långt ifrån civilisation och vägar. Mellan Abisko och Kebnekaise finns ingen mobilmottagning. Vi ledare har dock nödsändare med oss i händelse av olycka. Hjälptelefoner finns också i fjällstugorna och i flera av dem kan du även betala för att ringa satelitsamtal (ca 20:-/min)

Under vandringen rör vi oss delvis inom Abisko Nationalpark, men oavsett var vi är är i noga med att inte lämna några spår efter oss och att vara måna om naturen. Vi rör oss även inom samebyarna Gabna, Leavas och Girjas område och självklart tar vi hänsyn till deras verksamheter. Vid eventuellt renmöte, lämnar vi renen ifred och avvaktar tills det den/de passerat.

Den totala sträckan är ca 108 km, men då vi kommer att röra oss med båt vid två tillfällen landar själva vandringen på ca 97 km utspritt på 7 dagar.

Att ta sig till Abisko

Till Abisko tar du dig lättast med tåg. Nattåg går från södra Sverige via bla Boden, Gällivare och Kiruna. Det går också att ta sig hit med tåget västerifrån, från Narvik. Observera att det finns två stationer i Abisko; ”Abisko Östra” och ”Abisko Turist”. Vi utgår från Abisko Östra som är det första stoppet för dig som kommer från Kiruna. Vi rekommenderar att du tar det tidigare tåget som anländer i Abisko kring lunch. Detta för att komma fram i tid samt hinna landa efter tågresan innan vi samlas. Möjlighet att förvara bagage finns i Abisko Östra om inte våra rum är redo.

Det går också att ta sig till och från Abisko från Kiruna med Länstrafiken Norrbotten, buss 91. Vill du köra till Abisko följer du E10 från Kiruna hela vägen. Gratis parkering finns bakom tågstationen vid Abisko Turist. Observera dock att du behöver ta dig tillbaka till Abisko efter vår tur om du lämnar bilen där.

Att ta sig från Nikkaluokta

Från Nikkaluokta till Kiruna går bussen Nikkaluoktaexpressen. Denna matchar vanligtvis nattågen söderut från Kiruna.

Beräknad klimatpåverkan enligt EcoTree:
Tåg, Stockholm-Abisko Östra + tåg Kiruna-Stockholm : 15 kg CO2e
Flyg + bil, Stockholm-Kiruna-Abisko Östra tur och retur: 447 kg CO2e
Bensindriven medelstor bil, 1 person, Stockholm – Abisko Östra tur och retur: 725 kg CO2e

Topo Travel klimatkompenserat för alla resenärer som åker till Abisko med tåg. Föredrar du att resa på annat sätt rekommenderar vi att klimatkompensera via tex Vi skogen.

Packlista

Inför turen har vi ett digitalt förmöte där vi bla går igenom den packning du behöver ha med dig. Här är dock några saker vi önskar att du har med dig

  • Dagsryggsäck från ca 35L beroende på packning
  • Stavar
  • Kläder och ombyte
  • Vantar och mössa
  • Vandringskängor
  • Sänglinne
  • Yogamatta eller liggunderlag
  • Mat
  • Termos eller kök om du önskar ha varmt vatten under dagen
  • Vattenflaska och/eller ”camelback”
  • Myggmedel och solkräm
  • Hygienartiklar
  • Eget första hjälpen kit

Träningstips

Träna gärna genom att gå längre turer (flera timmar) i terräng i lugnt tempo med ryggsäck. Försök även att få in backträning, gärna med ryggsäck.

Bildgalleri

FRÅGOR?

Om du undrar något om resan, tveka inte att maila oss på:

info@topotravel.se

FRÅGOR?

FLER RESOR

VARFÖR RESA MED OSS?

Certifierade guider

Alla våra resor och kurser leds av guider som är utbildade och certifierade enligt branchstandard. Självklart har alla även första hjälpen utbildning. På internationella resor arbetar vi med lokala guider, men har även med svenska ledare.

Upplevelser och kunskaper

Vi vill inte bara erbjuda trygga resor och upplevelser. På Topo Travel har vi som mål att varje resa ska få dig att utvecklas med nya kunskaper inför kommande äventyr på egen hand.

Community

När du bokar din resa med oss blir du automatiskt med Klubb Topo där du får förtur till våra kommande resor, rabatter från våra samarbetspartners m.m

Res klimatsmart

Vi tänker noga igenom våra resmål och vår policy är att majoriteten av våra resor ska gå att nå med tåg. I de enstaka fall flygresor är det enda alternativet klimatkompenserar vi givetvis. Utöver detta ser vi till att dessa resor är extra långa för att få ut det mesta av vårt besök. Vid bergsbestigningar har vi flera extra dagar för att optimera dina chanser att nå toppen.

I våra resebeskrivningar finns förslag på transportsätt och beräknat CO₂e-utsläpp. Vi klimatkompenserar även för din resa om du väljer att resa enligt vårt reseförslag.

Vi jobbar för en hållbar turism

Vi vill att de platser vi besöker ska kunna växa av turismen och därför samarbetar vi med lokala verksamheter för att stödja den lokala ekonomin.

Vi värnar om miljö och kultur

För att lämna minimalt med fotspår i de miljöer vi rör oss har vi en kontinuerlig kontakt med lokala naturskyddsmyndigheter och andra aktörer i området. Våra resor i fjällmiljö sker i samråd med länstyrelsen och berörda samebyar.

Resegaranti

Vår anmälan om resegaranti är inskickad till Kammarkollegiet.